Waar komt biodiesel vandaan?

Wat is biodiesel nou precies?

Als je kijkt naar biodiesel zie je dat dit een onderdeel is van de overkoepelende term biobrandstof. Het is een type diesel dat niet schadelijk is voor het milieu. Daarbij is het ook nog eens hernieuwbaar. Dat wil zeggen dat de grondstof waaruit dit type brandstof gewonnen wordt herhaaldelijk beschikbaar is. Het is een groene keuze als je kijkt naar het milieu. Fossiele brandstoffen zijn schadelijk voor het klimaat omdat deze bij de verbranding veel koolstofdioxide uitstoten. Bij biodiesel is de verbranding vele malen schoner. De keuze voor biodiesel is daarmee een keuze voor een groen klimaat.

Hoe komt biodiesel tot stand?

Biodiesel is logischerwijze een samenvoeging van de woorden bio en diesel. Daarbij staat het eerste voor ‘biologisch’ dit wil zeggen dat het uit natuurlijke producten ontstaat en daardoor goed voor het milieu is. Het levert veel kennis op door te kijken hoe dit type biobrandstof ontstaat. In dit geval wordt biodiesel gewonnen uit vettige gewassen. Denk aan mais, graan en koolzaad. Bij het samenpersen van deze gewassen ontstaat vet. Dit vet wordt gebruikt om biodiesel van te realiseren. Deze vorm van biodiesel is hernieuwbaar. De gewassen zijn namelijk continu aan te planten. Fossiele brandstoffen raken ooit een keer op, maar voor biobrandstoffen geldt dat niet

De verschillende soorten biodiesel

Ook onder de categorie biodiesel zijn er verschillende vertakkingen. Zo heb je FAME en HVO. Beiden zijn sowieso in te zetten voor een beter klimaat. Toch bestaat er een onderling verschil. Neem bijvoorbeeld FAME. Dit type biodiesel is goedkoper dan het andere. Dit is voornamelijk terug te vinden in het feit dat FAME water aantrekt. De kans bestaat hierdoor dat er bacteriën zoals algen ontstaan in de verbrandingsmotor. Laten we kijken naar HVO. Dit is het duurdere type biodiesel, maar voor een reden. Deze is zuiverder omdat deze waterafstotend werkt. In theorie gaat deze biodiesel daarom langer mee. Welke optie je ook kiest: met biodiesel ben je in ieder geval een stap dichter bij een schoon klimaat.

Waarom biodiesel een groene keuze is

Een schoon klimaat wordt in de ogen van velen meer en meer belangrijk. Afgelopen decennia heeft men veel gebruik gemaakt van fossiele brandstoffen. Deze zijn slecht voor het milieu voor hun vervuilende uitstoot. Ze waren in overvloed te verkrijgen en daardoor goedkoper dan biologische oplossingen. Toch ziet men nu de noodzaak in van de verschuiving naar de groene keuze. Biodiesel is wellicht een tikkeltje duurder maar wel veel beter. Minder schadelijke stoffen komen in de lucht terecht. Daarbij is de manier waarop het ontstaat ook nog eens hernieuwbaar. Zo kan biodiesel gezien worden als manier om een schoner klimaat mogelijk te maken.